Home »  De slingers ophangen

 De slingers ophangen

Op het moment van dit schrijven is het half mei, er zit altijd wat tijd tussen inleveren van kopij en het verschijnen van Kapelnieuws, en is de natuur misschien wel op haar mooist.

Al twee maanden lang geniet ik van de slingers wanneer ik buiten kom. 

Eerst waren daar de krokussen, narcissen en tulpen, door de verschillende gemeenten gepoot in de bermen langs de wegen en op rotondes. Alle verschillende bloesembomen in met name tinten roze. En inmiddels verschijnen langs de wegen, ook de snelwegen, linten van fluitekruid en koolzaad, volop in bloei.

Wanneer ik van Hilversum door Laren en Blaricum naar Huizen rijd, op de heenweg neem ik meestal de snelweg, buigen de takken met het lichtgroen gebladerte zich over mij heen als in een zegenend gebaar.

Uitbundig en royaal biedt de natuur ons dit geschenk aan, ieder jaar opnieuw.

Eens, bij één van mijn huisbezoeken, vertelde mijn gesprekspartner mij als reactie op het leven Je moet natuurlijk wel zelf de slingers ophangen.

Ik vind het een mooie metafoor, zelf naar leuke en gezellige activiteiten en mensen op zoek gaan in het leven en dit te zien als de slingers die je ophangt.

En laten we wel zijn, het valt niet altijd mee om de energie op te brengen om naar leuke dingen en leuke mensen op zoek te gaan, bijvoorbeeld wanneer je niet goed in je vel zit of wanneer het leven je een flinke slag heeft toegebracht. Ook mijn toenmalige gesprekspartner kan hiervan meepraten.

Wat we wel kunnen doen is elkaar te laten zien dat we slingers ophangen en te genieten van de slingers die voor ons opgehangen worden. 

Samen de slingers ophangen, zoals onze ouders dit voor ons deden of wij dit deden voor onze kinderen en kleinkinderen op de avond voorafgaand aan een verjaardag. 

Het is een geschenk wat we elkaar kunnen schenken, net als het geschenk dat de Schepping, dat de natuur ons biedt.

Toen ik klein was hingen mijn ouders de slingers voor mij op, letterlijk en figuurlijk. Eén van die slingers was onze jaarlijkse gezinsvakantie. Nu zijn de rollen omgekeerd; de maand juni neem ik mijn ouders mee op vakantie en hang ik de slingers voor ons op. We zullen met de auto slingerend door Denemarken, Noorwegen en Zweden trekken. Van camping naar camping, van trekkershut naar trekkershut.

In juli ben ik er dan weer om in de Kapel de slingers op te hangen!

Monika Rietveld